När uppdateras min inkomst hos UC?

Kreditupplysningsföretagen, med Upplysningscentralen AB (UC) i centrum, är snabba på att registrera nya händelser som kan påverka din kreditvärdighet. Betalningsanmärkningar förs till exempel in i registren mycket skyndsamt. Det finns dock uppgifter som kreditupplysningsföretagen inte kan hämta och registrera löpande. Ett typexempel är inkomstuppgifter. De uppgifter som finns registrerade hos exempelvis UC och andra aktörer är alltid historiska och de kan faktiskt vara upp till ett år gamla.

Anledningen till att inkomstuppgifterna aldrig är dagsaktuella är att de bygger på inkomsttaxeringen. Denna görs som bekant en gång per år utifrån din inkomstdeklaration.

UC uppdaterar fyra gånger per år

UC och andra kreditupplysningsföretag gör utdrag från Skatteverkets register fyra gånger per år. Det handlar om de tillfällen då Skatteverket skickar ut uppgifter om den slutliga taxeringen (slutskattebesked). Tillfällena är juni, augusti, september och december.

Om du har gjort en förenklad självdeklaration, till exempel genom att via sms godkänna de förtryckta uppgifterna, kommer din taxering att vara klar i början av juni. Det betyder då också att UC har dina senaste inkomstuppgifter vid den tidpunkten. Om du gör ändringar kommer du att få ditt slutskattebesked i augusti eller september och har du enskild firma skickar Skatteverket ut ditt besked i december.

Vänta med ansökningar tills uppgifterna är uppdaterade

Varför är då ovan resonemang över huvud taget av intresse? Jo, om du känner till när dina inkomstuppgifter kommer att uppdateras kan du utnyttja det för att förbättra dina chanser att få lån. Typexemplet är lån för renovering eller tillbyggnader på bostaden eller fritidshuset.

Exempel: Du ökade din inkomst rejält mellan 2015 och 2016. Med en högre inkomst kan man överlag få bättre räntevillkor för lån, så du vill gärna att långivaren ser din taxering för 2016 när din kreditupplysning begärs ut. Eftersom du inte gjorde några ändringar i din självdeklaration kommer UC att ha dina aktuella uppgifter i början av juni. Du ser då till att vänta med din låneansökan tills det att uppgifterna har uppdaterats.

Se din egen kreditupplysning

Det finns ett par tjänster på nätet som erbjuder dig möjligheten att se din egen kreditupplysning för att på så vis se exakt vilken information en borgenär, såsom till exempel en långivare, får ta del av. En del av dem är kopplade till enskilda kreditupplysningsföretag, såsom exempelvis Creditsafe, medan andra är fristående och kan tillhandahålla den information som UC AB har registrerat.

Viktigt: Om du tar del av en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag hittar du där kreditinformation endast för ärenden som just det företaget har registrerat. Exempelvis syns ett beviljat privatlån eller kreditkort för vilket långivaren har vänt sig till UC endast i UC:s kreditupplysning.

För den mest aktuella och omfattande bilden av din kredithistorik och beräknade betalningsförmåga bör du vända dig till UC AB och använda tjänsten Min Upplysning.