Privatlån finns idag i många varianter. Det gäller även för dess användningsområden. I denna artikel går vi igenom vad ett privatlån är och vi kikar på vad lånet vanligen används till.

Kvinna vid dator ansöker om privatlån

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet – det vill säga ett konsumtionslån. Tidigare kallades detta för blancolån, men banker och andra långivare har gått över till att idag använda begreppet privatlån.

Lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet är precis som det låter. När du tar ett bolån har du som regel bostaden som säkerhet, och du kan därför låna mycket högre summor. Vid ett privatlån har du ingen säkerhet. Det finns med andra ord inget pantsatt för de lånade pengarna som banken kan ta i beslag om du inte betalar tillbaka lånet. Därför blir lånesummorna också lägre och räntan många gånger högre.

Löptid och storlek

Även om ett privatlån låter dig låna mindre summor än vid ett bolån brukar lånesummorna ändå sträcka sig relativt högt. Vanligen kan du låna från några tusenlappar upp till runt 600 000 kronor. Det finns de som erbjuder både högre och lägre lånesummor än så, men det är där de flesta långivare befinner sig idag. Återbetalningstiden – eller löptiden – brukar ligga mellan 1-15 år.

Användningsområden för privatlån

Eftersom privatlånet är ett konsumtionslån som inte har något krav på säkerhet kan du använda det till exakt vad du vill. Nedan listar vi de allra vanligaste användningsområdena för privatlån.

Samla lån

Att samla lån är kanske det allra vanligaste att göra med ett privatlån. Dels brukar det ge en lägre månadskostnad eftersom du minskar antalet aviseringsavgifter, dels förbättrar det din kreditvärdighet. Du kan också många gånger få en lägre ränta på privatlån än på sms-lån.

Att kreditvärdigheten förbättras beror på att det i kreditupplysningen ser bättre ut med ett enda stort lån än flera små krediter. Troligen just för att detta oftast blir billigare varje månad, samtidigt som också en enskild kredit är lättare att hålla koll och sköta avbetalningarna på.

Köp av fordon

Det är också många som använder ett privatlån för att köpa ett fordon. Det finns givetvis specifika billån. Men eftersom dessa ofta ställer krav en viss del i kontantinsats väljer många konsumenter att istället ta ett privatlån för att köpa sin bil. På så vis kan de välja exakt vilken bil de vill.

Kontantinsats för bostad

Idag när man köper bostad behövs minst 15 procent i kontantinsats. För ett hus med priset en miljon innebär det en kontantinsats på 150 000 kr. Många hus ligger avsevärt högre än så i pris, och inte alla har möjlighet att spara till kontantinsatsen. Därmed är det många husköpare som istället väljer att låna till sin kontantinsats. För att på så vis ha råd att köpa ett hus i en högre prisklass än vad de annars haft om de endast använt sparmedel till kontantinsatsen.