Kreditkonto eller kreditkort?

En ekonomisk buffert är något du alltid bör eftersträva att ha. Du vet aldrig när du kan behöva en större summa pengar med kort varsel. Att då söka om att låna pengar kan ta både tid och energi, och om man redan är i en stressad sits brukar just detta vara saker man har extra dåligt av.

Det kan till exempel handla om att din bil går sönder eller att tvättmaskinen lägger av. Sådana saker har man som regel inte tid att vänta mer än absolut nödvändigt på. För att inte behöva krångla med lån mitt uppe i allt underlättar det för dig att redan ha en buffert på plats.

Kvinna med kreditkort vid dator

Om sparandet tar tid

Att spara ihop till en buffert är så klart det mest fördelaktiga, och minst kostsamma. Det är dock inte alla som har denna möjlighet och då kan det vara bra att veta att det finns alternativ.

Den som inte har möjlighet att spara till en buffert, eller vill ha en buffert på plats under tiden man sparar, kan välja att använda sig av en kreditbuffert. Två alternativ för att få en buffert redan idag är kreditkort eller kontokredit – men vilket av dessa är egentligen bäst? Låt oss jämföra!

Kreditkort vs. kontokredit

Ett kreditkort är smidigt på så sätt att du har ett fysiskt kort som du kan ta med dig överallt. Du kan använda det precis när du vill, och du kan även använda det för att ta ut pengar direkt i handen.

Du betalar endast för den del av krediten du använder, men det kan för vissa kreditkort tillkomma avgifter så som årsavgift och uttagsavgift – så håll koll på vad som gäller för ditt kreditkort!

En kontokredit är en kredit som du – precis som det låter – har på ett konto. Från detta konto kan du sedan göra uttag när du vill, men det kan ibland ta upp till ett dygn innan du kan se pengarna på ditt vanliga konto. Att du behöver vänta kan vara bra på så vis att du minskar risken för att impulshandla på kredit, eftersom du hinner tänka efter innan du har tillgång till pengarna.

Nackdelen är att vid en akut situation kanske du behöver pengarna på studs, och ett dygn kan då vara en för lång väntetid. Vanligtvis betalar du inte någon årsavgift för en kontokredit, och precis som med ett kreditkort betalar du endast för den del av krediten som du faktiskt använt.

Sammanfattningsvis kan en kontokredit vara bäst för den som ofta handlar på impuls, medan kreditkortet lämpar sig väl för den som vet att denne kommer kunna låta bli att spendera pengarna i onödan. Båda är dock bra alternativ för den som vill ha en kreditbuffert.