Vin till rekordpris

En flaska vin producerad i 1774 i Jura regionen i östra Frankrike intill Österrikes gräns blev såld på en auktion i Frankrike för över 1 miljon kronor. Det exakta priset 103 700 euro är inte det högsta priset en flaska vin har gått för, men det slutliga priset på auktionen blev mycket högre än vad auktionskammaren hade hoppats på.

Vinet som var ett gult vin producerat av vinmakaren Anatoile Vercel som levde under Kung Louis den XVI tid på tronen. Druvan som användes till vinet var lokal och kallades ”Savagnin.” Att vinet producerades 15 år innan den franska revolutionen och 2 år innan Amerika deklarerade sig som självständiga sätter tiden i perspektiv. Vinet som har fått smeknamnet ”Vinet av kungar och kungarnas vin” var producerat och tappat för att hålla sin kvalitet i sekel. Denna flaska är troligtvis den äldsta flaskan med ett vin som fortfarande är drickbart. Något som borde ge vinälskare över hela världen något att vilja smaka.

Att investera i vin är lite som att chansa. Det finns inget som säger att just en sort vin kommer att stiga i värde. Precis som med investeringar i smycken, konst eller klockor så finns det ingen garanti. Det handlar mer om att uppskatta det man investerar i. Smaken i detta vinet påminner om curry, valnötter, kanel, vanilj och torkad frukt. Flaskorna som vinet är tappat i är på 87 cl. Ingen trodde att vinet skulle sälja för så mycket. Det såldes för nästan dubbelt så mycket som tidigare viner av samma sort har gått för.