Se upp för räntehöjning i december

Riksbanken meddelade i oktober att ingen höjning av räntan skulle ske, men står fast vid en förväntad räntehöjning i december samtidigt som de ser en stabilare framtid för räntan därefter.

Räntehöjning som julklapp 2019

Riksbanken lämnade nyligen ett nytt besked om reporäntan efter ett penningpolitiskt möte. Även om den i nuläget förblev oförändrad på -0,25 procent, ser de fortfarande att den kommer höjas till 0 procent under årets sista månad. Det blir en mindre rolig julklapp.

Riksbanken meddelar att det är en påtaglig osäkerhet kring konjunktur- och inflationsutvecklingen både i Sverige och i omvärlden. Därför blir prognosen för reporäntan nedreviderad och det indikerar att räntan sedan kommer att gå utan förändring under en längre tid. Räntebanan år 2020 kommer alltså att sänkas, som det ser ut just nu.

Följder på din privatekonomi

När Riksbanken höjer sin ränta påverkar det också dig som privatperson. Exempelvis blir den rörliga bolåneräntan cirka 0,15 procentenheter dyrare. Ett lån på en miljon blir då dyrare på cirka 1 500 kronor per år. Notera att räntor på längre bindningstid kommer att justeras ungefär lika mycket.

Ett blancolån eller liknande kredit som omfattar 100 000 kronor kommer med höjning av reporäntan resultera i cirka 250 kronor dyrare om året. Vilken bank du är medlem i kan spela roll under höjningen. Storbankernas sparräntor höjs inte medan de mindre nischbankerna förmodas höja räntorna.