LEGO säljer sämre

LEGO har i 2017 visat sämre försäljningssiffror än förut. Varför dom populära klossarna minskar i omsättning beror nog på flera saker. Företaget gjorde en nettovinst på 7,8 miljarder. Det är mindre än i 2016 då nettovinsten låg på 9,4 miljarder. Det är ett ras på hela 7% i omsättning. Nu omsatte man för 35 miljarder i 2017 och även om det är mindre än förut så klarar sig företaget helt fint i konkurrensen.

Vid starten av 2018 så hade man ett bättre läge. En av anledningarna var att man hade sålt ut mycket av det man hade på lager. Produkterna såldes i affärerna med lägre priser och det kan vara en av anledningarna till mindre omsättning. Det har inte sålts mindre antal klossar, det har bara kostat mindre.

En annan anledning till sämre försäljningssiffror var minskande försäljning i USA och Europa. Det ser trots allt positivt ut och det finns ett ökande intresse i Kina. Kampen mot piratkopior producerade i just Kina var viktig och LEGO vann en seger i 2017 mot en konkurrent som hette Bela. De kinesiska företaget skröt till och med om att deras klossar var kompatibla med LEGO’s klossar. Den kinesiska domstolen dömde i Danskarnas favör.

Med denna seger ligger Kina öppet för den danska jätten. Även om det nog tar ett par år att rätta till siffrorna så ser framtiden för företaget ljus ut.