Brexit och Nordirland, en hård nöt att knäcka

Det kan inte vara lätt att heta Theresa May och vara preimärminister i Storbrittanien i denna tid innan Brexit ska genomföras. Hela tiden så har hon varit klar på att utträdet ur EU blir en så kallad ’hard brexit’. Det vill säga att Storbritannien önskar inte att vara kvar i en tullunion fast man lämnar EU. Om det hade varit aktuellt så hade det varit en ’soft brexit’. Men Theresa May vill inte tappa ansikte och fortsätter i en riktning mot en hård brexit.

Men vad Theresa May och Storbritannien vill är inte samma sak som vad folket i Nordirland vill. Nordirland röstade för ett fortsatt medlemskap i EU och det ställer till problem med var gränser för EU ska dras någonstans. Irland kommer att går ur EU tillsammans med Storbritannien och Nordirland vill ha ett avtal med EU om en soft brexit. Det lutar åt att EU gränsen blir där gränsen mellan Irland och Nordirland går idag. Vad betyder då det för handeln mellan Irland och Nordirland?

Att det kan uppstå en konflikt är det sista alla vill. Freden mellan Nordirland och Irland har varat i 20 år. Om gränsen dras och kontroller ska införas igen så kan det skapa gnistor i freden. För tullkontroller gäller alla oavsett om det är två granngårdar som ligger på varsin sida av gränsen. Många människor korsar gränsen varje dag, det kan vara jobb eller fritid eller samarbete mellan företag på varsin sida gränsen. Att brexit ställer till problem vet alla. Nu måste det snabbt komma en lösning på problemet.