VM i Ekonomi?

Fotbolls-VM inleds i mitten av juni i år. Sverige är som bekant ett av lagen som ställer upp i turneringen. Även fast Sverige är ett av lagen som kvalificerat sig till sommarens världsmästerskap så är oddsen knappast på Sveriges sida när favoriterna koras på förhand av spelbolagen. Trots att Sverige kan ses som en svag utmanare till VM-guldet i fotboll så ser förutsättningarna annorlunda ut om man istället ändrar tävlingsförutsättningarna från fotboll – till ekonomi.

Den brittiska storbanken HSBC har nyligen räknat ut vilka som skulle vinna sommarens fotbolls-VM om man istället tävlade i ekonomi. Gruppspel och slutspel är arrangerat precis som i sommarens mästerskap, men villkoren är alltså helt andra. I gruppspelet möts lagen i budgetbalans, yrkesaktiv befolkning och BNP-tillväxt. I slutspelen så är det istället ländernas offentliga skuldsättning, handelsberoende, bytesbalans och inflation som avgör vilka som går vidare. Mot bakgrund av de här villkoren har faktiskt väldigt goda förutsättningar att gå långt i VM. Faktiskt så pass långt som att gå hela vägen och vinna turneringen, alternativt sluta på andra plats. Sveriges styrkor sägs ligga i landets starka budgetbalans och starka bytesbalans, liksom en väldigt låg offentlig skuldsättning.

Andra förutsättningar som gör Sverige till en av världens bästa ekonomier just nu är det otroliga start up-klimatet som råder i landet. Även om inte alla företag går med stora vinster eller omsätter några större summor så finns det många aktörer som har extremt stor potential och som spås en väldigt ljus framtid.