Bredband, allt du behöver veta om

”Bredband”, ”internet” och ”wifi” används ofta som synonymer. Den här artikeln kommer att reda ut de olika begreppen och ge frågor som: vad är bredband? Vad har vi för bredband? Vilka bredbandsleverantörer finns tillgängliga? Hur kan jag avgöra vilket bredband jag kan få och hur mycket det kostar?

För att undvika förvirring kring begreppen förtydligar vi också skillnaden mellan begreppen bredband, internet och WiFi. Artikeln avslutas med mer information om bredband och internet i Sverige.

Är bredband vad det är?

Bredband är den teknik som kopplar samman en elektronisk enhet med Internet. Bredband är namnet på det eftersom bandbredden, mätt i bitar per sekund, är mycket hög jämfört med den ”smalbandiga” kommunikation som tidigare har använts i telefonväxlar.

Bredband kan hantera flera samtidiga signaler och möjliggör överföring av information med högre hastighet.

Post- och telestyrelsen (PTS) definierar bredband som ”en anslutning till Internet via en accessteknik, som levererar en faktisk överföringshastighet nedströms på minst 1 Mbit/s i snitt”.

Bredband är tekniken som gör att du kan ansluta till exempel datorer, telefoner, tv-apparater och surfplattor till internet för att skicka och ta emot data i hög hastighet. Detta är viktigt till exempel när det gäller sändningar.

Bredband av olika slag

Bredband erbjuds genom olika typer av teknik (så kallade infrastrukturer). Det brukar skiljas mellan fast bredband , som är anslutet till en fast anslutning på en adress, och mobilt bredband som utnyttjas vid täckning på mobilnätet där du befinner dig. Mobilt bredband är ett bra val till exempel som bredband till ditt sommarhem eller på resa.

I PTS rapport om hushåll och företag som har bredbandsaccess spåras fast bredband. Fast bredband är också den typ som nämns i regeringens bredbandsstrategi samt bredbandsmålen.

Även om tillväxten av snabbt fast bredband har accelererat de senaste åren, verkar tillgängligheten för bredband vara olika på olika platser.

Om du bor i en större stad eller de större städerna finns det förmodligen olika bredbandsalternativ att välja mellan. Här är en översikt över de olika typerna av bredband:

  • Bredband över fiber Fast bredband som överför data i ljussignaler genom optisk fiber. Denna teknik har utvecklats snabbare de senaste åren och tar nu emot majoriteten av bredbandsabonnenter i Sverige för att inte tala om tack vare utvecklingen av städernas bredbandsnät .
  • ADSL bredband Fast bredband som överför data i signaler över kopparnät. Även känd som ibalnd bredband genom telejacket)
  • Bredband över kabel-TV Fast bredband som överför information som signaler via koaxialkabel. Denna teknik är även känd som bredband över KOAX
  • Bredband via satellit Bredband där signalerna sänds ut av satelliter i rymden och sedan tas in av en parabolantenn. Det beskrivs också som bredband via parabol.
  • Bredband via radiolänk trådlös dataöverföringsteknik som innebär att data överförs genom ett områdessystem av master.
  • Bredband genom FWA En hybridlösning som kombinerar fast bredband typiskt via fiber och trådlösa nätverk.

För att verifiera statusen för ditt hem och se vilka bredbandsalternativ du får kan du skriva in din adress i sökrutan nedan. Sedan söker vi efter tillgängliga bredbandsanslutningar på adressen och ger sedan en lista med hastighet och leverantörer på sökadressen.

Vad kostar bredband?

Kostnaderna för bredband varierar kraftigt och kan vara ganska olika på en mängd olika sätt beroende på vilken typ av bredband du har tillgängligt på din plats, hur många och vilka bredbandsleverantörer som kan tillhandahålla sina tjänster på din plats (konkurrens) samt hastigheten du väljer.

Leverantörerna kör ofta kampanjer som har olika hastigheter och hårdvara (router) och bindningstid. Detta kan göra det svårt att bedöma de olika bredbandsleverantörerna.

Det kan låta konstigt, men det är vanligtvis vanligt att du får en förbättrad kostnad när du är en inkommande kund, den så kallade nya kundaffären. Det är därför oftast billigare att teckna en ny bredbandstjänst hos den nya leverantören.

Många internetleverantörer tillhandahåller även bredband utan stillestånd, vilket gör det enklare att byta till bredband. Månadspriset är typiskt sett något högre om du väljer bredband som inte har bindningstid. Fördelen är att du kan säga upp bredbandet när som helst och till och med byta bredbandsleverantör om du inte är nöjd med tjänsten.

Om du kunde föreställa dig möjligheten med en längre bindningstid för din bredbandskostnad, kan den minska ytterligare.

Bredbandsleverantörer

I dagsläget finns det ett tjugotal bredbandsföretag på den svenska marknaden, men bredbandsmarknaden utvecklas kontinuerligt.

Telias bredband samt Telia bredband och är två exempel på stora välkända företag. På samma sätt som ny teknik uppfinns och de äldre kasseras dyker också nya företag upp på marknaden, medan andra försvinner.

Den senaste tiden har flera ”konsolideringar” skett på marknadsplatsen vilket innebär att leverantörerna går samman under ett varumärke.

Många känner inte till, till exempel att sammanslagningen av Tele2 och Com Hem har resulterat i att ComHems bredband inte längre är tillgängligt.

I likhet med det har Bredband2 även förvärvat A3-bredband, vilket innebär att varken bredband T3 eller Universal bredband för telekom eller AllTele bredband finns kvar.

Vilken hastighet på bredband ska du välja?

Efter att du har identifierat vilka leverantörer som är tillgängliga och vilken typ av bredband som finns tillgängligt på din plats Du måste överväga hastigheten på internet du behöver. Hastigheten på bredband du behöver och hastigheten du väljer för hastigheten på ditt bredband är beroende av ditt företags behov och hur din internetanvändning är.

NOTERA! Var säker på att du inte ska välja det snabbaste bredbandet du verkligen behöver, eftersom högre hastigheter vanligtvis resulterar i en högre månadskostnad. Om du är i behov av snabbare bredband och vill surfa trådlöst med WiFi, är det viktigt att ompröva att välja rätt router.

Läs mer om bredband >>>