Binda eller inte binda boränta?

Oavsett om du redan har ett bolån eller om du inom snar framtid planerar att ta ett kommer en fråga att spela stor roll i ditt låneavtal, nämligen huruvida du ska binda din boränta eller ej. Likt många andra frågor inom samma område är svaren allt som oftast flytande, vilket givetvis beror på marknadens oförutsägbara skiftningar. Aktuella faktorer som påverkar är bland annat att Trump blev president i USA, samt att Storbritannien lämnar EU. Detta hävdar Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

 ”Osäkerheten är större än någonsin, framförallt också nu när Trump har blivit president i USA. Det viktiga är att man säkrar sin ekonomi och räknar på att man ska kunna klara av att betala en högre ränta eftersom att vi i dag har otroligt låga bolåneräntor. Det vill säga att man för det första inte ska köpa för dyrt så att man inte belånar sig för mycket och för det andra så ska man försöka att både amortera och spara pengar nu när räntan är låg. Man kan se det här med att binda lånet på två sätt. Antingen så binder man räntan och får en garanterad ränta framöver. Man får då betala högre ränta i dag och troligtvis över en tid, men det blir som en försäkring. Eller så kan man försäkra sig själv genom att spara lite extra pengar nu och amortera inför framtiden.”
Även sparanalytiker på Avanza, Johanna Kull, hävdar liknande:
   ” Historiskt så har det alltid lönat sig att ha rörlig boränta. Jag tycker att man ska vara försiktig med att binda upp boräntan om det inte är så att man får ett väldigt bra erbjudande i nivå med hur den rörliga räntan ligger. En bunden ränta är egentligen en försäkring mot kommande räntehöjningar. Men istället för att betala det redan i dag till banken så kan man antingen amortera eller spara de pengarna som buffert till sig själv. Då har man utrymme den dagen räntan höjs. Även om man har rörlig ränta så bör man räkna med åtminstone en dubbelt så hög ränta mot vad man har i dag och räkna vad det skulle kosta varje månad. Då kan du tänkta att du ska amortera eller spara mellanskillnaden.”
   Frågan kring huruvida man ska binda sin ränta eller inte har alltid varit aktuell. En bunden ränta ger en viss säkerhet, då man som låntagare vet vilka exakta summor som ska betalas varje månad. Detta är en säkerhet som lockar många, men det finns även nackdelar med bunden ränta. Christina Söderberg berättar mer om detta:
   ”Det kan bli komplicerat att binda upp sin boränta. Dels så måste man veta att man ska bo kvar, då det är dyrt att bryta en bunden ränta. Och tittar man tillbaka i tiden så har bundna räntor ytterst sällan varit bättre än att ha en rörlig ränta. Det kan ju ändras, men bankerna vill  tjäna pengar även på de som binder sina räntor, så de ser till att den är lite högre. Många banker lockar också med att binda upp räntan för halva lånet, men då får man i stället problemet senare när den rabatten man har fått på den rörliga delen går ut. Då kan man inte byta bank om man har en bunden del. Det gör att man får ett väldigt dåligt förhandlingsutrymme. Då sitter man plötsligt där och kanske får listränta på den delen.”
   Huruvida man ska binda sin ränta eller ej är, som vi bevittnar, ett svårt beslut att fatta. Det bästa alternativet är att börja med rådgivning och att själv sätta sig in i ämnet. Detta kan man bland annat göra genom att läsa artiklar, det finns allmän information hos lånapengar.com som går att ta del av om man vill ha mer information och större insikt i finansvärlden.